Schoonmaken van de ketting Stap één? Kijk eens goed naar de staat van je fiets. Je ketting moet altijd blinken. Misschien is even een doekje over de ketting heen halen voldoende. Zit er zand of ander vuil op de kettingbladen/cassette of ketting, dan zal je het geheel eerst moeten afspuiten. Gebruik een borstel om resten tussen de tandwielen uit te halen. Vervolgens kan je een ontvetter gebruiken die je enige tijd laat intrekken op je ketting. Let er altijd op dat je geen ontvetter op je (schijf) remmen morst! Ook kun je je ketting schoonmaken met één van de vele reinigingbakjes die geleverd worden voor dit doel. Hoe je je ketting ook schoonmaakt en ontvet, verwijder na afloop de ontvetter.

Controleer de slijtage van de ketting(evt. met een kettingmeter). Als je ketting is versleten en deze ligt er even lang op als je cassette, dan is de kans groot dat je zowel je ketting als je cassette moet vervangen. En wellicht één of meerdere van je voorbladen. Deze onderdelen slijten namelijk op elkaar in. Vervang je de één, maar laat je de ander zitten, dan zal het nieuwe onderdeel op het oude gaan inslijten. Kortom; vervang je ketting tijdig en doe je dit niet...vervang dan ketting en tandwielen in zijn geheel.

Invetten van de ketting Zorg ervoor dat je ketting volledig gereinigd is en droog. Gebruik nu het vet van je keuze. Afhankelijk van de ondergrond en het weer waarin je gaat rijden, kan het zijn dat je je olie keus moet aanpassen. De ene olie (of vet, of wax) doet het nu eenmaal beter in nat weer, terwijl de ander beter is in droog weer. Let er bij het invetten op dat je iedere schakel voorzien van een druppel olie. Na het invetten laat je de olie of het vet altijd enkele uren intrekken. Hierna veeg je met een schone doek de overtollige olie van de ketting.